Mədə bypass əməliyyatı necə aparılır?
Bariatrik cərrahiyəsində “mədə by-pass’ı” üsullarından danışdığımızda mədənin kiçildilməsinə əlavə olaraq nazik bağırsağın ən az 1 metrlik ən üstdəki (mədəyə yaxın) hissəsinin cərrahi üsulla dövrə xarici buraxılır. Bu sayədə mədə kiçiltməklə qida alınımını məhdudlaşdırıcı təsirinə əlavə olaraq, alınan qidaların sorulmasında da azalma təmin edilir və bu daha da çox kilo verdirici bir təsir yaradır. Bundan əlavə dövrə xarici buraxılan nazik bağırsaq bəzi hormonal təsir yaradaraq tip II şəkər xəstəliyinin müalicəsinə də əlavə və “müsbət” bir fayda verir.
Digər tərəfdən mədə by-pass’ı cəhdləri standart “mədə kiçiltmə” əməliyyatı ilə müqayisədə daha çətin, zaman alıcı və bir az daha risklidir. Ayrıca alınan qidaların üst həzm sisteminə düşməməsi nəticəsində; başda kalsium (Ca), dəmir (Fe) olmaqla bəzi mineral və vitamin əskiklikləri daha tez müşahidə edilir. Bu səbəblə mədə by-pass’ı cəhdləri sonrasında xəstələr daha yaxın müşahidəyə alınmalıdır və bütün xəstələr ömürləri boyunca əlavə mineral və vitamin almaq məcburiyyətində qalırlar.