Piylənmə əməliyyatından sonra qidalanma: 1-ci tip
Əməliyyatdan sonra qidalanma icra olunan əməliyyat növünə görə bir az fərqlənir, lakin oxşar hissələri mövcuddur.Piylənmə əməliyyatı ilə geridə qalan mədə həcmi 30-150 ml arasındadır. Buna görə də unutmamalıyıq ki, yeni mədənin tutumu bu qədərdir.
Biz sizə xəstənin çəkisindən və əməliyyatın növündən asılı olaraq verəcəyimiz proqramdan birini təqdim edirik.
Gün 1:
Yalnız müəyyən miqdar su
1-3 gün:
Havaya qalxdıqları zaman arxası görülə biləcək sulu qidalar (çay, su,kompost suyu, alma suyu, )
Xəstə bu mayeləri 30-40 dəqiqə fasilələrlə tez-tez qəbul etməlidir.
3-6. gün:
+ şirəli çiyələk, yoğurt, pendir, şəkərsiz kompot.
Xəstə bu yeməyi tez-tez aralıqlarla qəbul etməlidir.
Xəstə evə yazılır.
Addım 2:
1-2 həftə:
+ suplar, yoqurt, ağ pendir, şəkərsiz kompot və sulu yumşaq qidalar. Kiçik miqdarda sulu yumşaq yeməklər alınır. Birinci günlərdə qısa müddətdə özünüzü doymuş hiss edə bilərsiniz, çünki gündə maksimum 60-80 ml qida əldə edə bilərsiniz. Buna görə gündə 6-dan çox yemək yeməlisiniz.
2-6 həftə:
Bu müddət ərzində gündə 100-120 ml qida yeyə bilərsiniz. Yeməklərinizi mümkün olduqca yavaş-yavaş yeməyə diqqət yetirin (yemək təxminən 30 dəqiqə davam etsin.)
Bu mərhələdə yuxarıda göstərilən 1-ci addımda təsvir olunan qida ilə yanaşı, qarışıq yemək maddələr də qəbul edilə bilər.
Yumşaq meyvələr (ərik, şaftalı, çiyələk, qarpız və s.) asanlıqla qəbul edilir. Bərk meyvələr blenderdən keçirilməlidir.
Gündəlik yemək altıdan çox olmalıdır.
Addım 3
1-3 ay:
Ətli tərəvəz , kabab, qaynadılmış ət, toyuq, bişirilmiş tərəvəz, lobya və paxlalılar. Lazım gəlsə bu qidalar xüsusilə ilk günlərdə püresi ya da blenderdən keçirilə bilər.
Gündəlik yeməklərin sayı 6 olmalıdır.
Addım 4:
Üçüncü aydan sonra:
Bütün az yağlı və az karbohidratlı qatı qidalar yaxşı çeynəmə ilə qəbul edilə bilər. Porsiyalar tədricən artırılmalıdır. Ancaq heç vaxt köhnə porsiyaya çatmamalısınız.
Yeməklərin sayı ilk dəfə 5-6, daha sonra 4-5-ə endirilə bilər